Дві хвороби, від яких вас вбереже любов до кави. Блог британського вченого
Якщо пити каву в помірних кількостях — 3-4 чашки на день — це принесе радше користь для здоров'я, ніж шкоду.
До такого висновку ми дійшли в процесі свого останнього дослідження. І це важливо, адже щодня у світі випивається близько 2 мільярдів чашок кави.
Раніше проведні дослідження показали, що вживання кави може позитивно позначитися на роботі печінки.
Ми зосередилися на печінці, зокрема, провели два метааналізи: перший - щоб визначити, чи є зв'язок між вживанням кави та цирозом печінки, другий - щоб визначити, чи є зв'язок між вживанням кави і раком печінки.
Результати показали, що ризик розвитку обох хвороб нижчий у тих людей, які п'ють більше кави.
Втім, важливо зазначити, що більшість даних у проаналізованих нами дослідженнях отримано в процесі спостереження, тобто, показують лише можливі закономірності, а не доводять причинно-наслідковий зв'язок. Тому ми плануємо провести контрольоване дослідження серед пацієнтів з цирозом печінки , причиною виникнення якого не є алкоголь, щоб переконатися в тому, що кава знижує ризик розвитку згаданих захворювань.
Але перш ніж призначати каву пацієнтам, нам потрібно зрозуміти, чи є у неї науково доведені негативні властивості. Тому ми вирішили провести загальний огляд досліджень і зібрати якомога більше важливої інформації про споживання кави та здоров'я людини.
В цілому наш огляд показав, що вживання кави приносить користі більше, ніж шкоди. При деяких хворобах найвідчутнішу користь принесло споживання 3-4 чашок цього напою на день. Зокрема, це стосується зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Споживання кави у більших чи менших кількостях не показало чіткого взаємозв'язку.
Вживання кави також пов'язують з нижчим ризиком розвитку діабету 2 типу, метаболічного синдрому, появи жовчних і ниркових каменів, а також подагри. Ми також виявили, що воно пов'язане з нижчим ризиком розвитку деяких видів раку, хвороби Паркінсона, депресії та хвороби Альцгеймера. При хворобах нирок такий зв'язок виражений найяскравіше.
Радує те, що шкоди від кави ми не виявили - хіба що під час вагітності (тут простежується ризик низької ваги дитини при народженні, передчасних пологів, а саме в перші шість місяців вагітності, а також викидня). І це не новина - вагітним рекомендується обмежити споживання кофеїну. Ми також виявили невелике збільшення ризику переломів у жінок, але тут є деякі невідповідності в доказах, тому потрібні подальші дослідження.
Пийте каву з розумом.
Результати нашого огляду потрібно трактувати обережно. Більшість даних були взяті з досліджень спостережного характеру, тобто, ми не можемо сказати: «Пийте більше кави, тому що це зробить вас здоровішими». Однак ми точно можемо сказати, що люди, які вже п'ють каву, причому в помірних кількостях, отримують від неї радше користь, ніж шкоду для здоров'я.
І ще: наше дослідження стосується тільки кави. Мова не йде про цукор, печиво, тістечка і торти - все те, що говорять про ці продукти, як і раніше в силі. ;)
Іншими словами, якщо ви вже п'єте каву, насолоджуйтеся нею й надалі, але намагайтеся робити це з почуттям міри. ;)
Немає коментарів:
Дописати коментар