Кабачкова ікра - чудова холодна закуска

Чому холодну овочеву закуску, назвали ікрою, не відомо, але ця назва закріпилася, і всі страви, які готують з подрібнених овочів, грибів, - це ікра.


Кабачкова ікра - найвідоміша з овочевих, це дуже корисний продукт харчування, вона легко засвоюється, містить багато  мікроелементів та вітамінів і, взагалі, є дуже смачною.

Рецептів приготування кабачкової ікри є багато.

В промисловому виробництві при термообробці застосовується обсмажування чи запікання, тому часто в хід ідуть перезрілі чи заморожені плоди.

Кожен виробник має свою рецептуру, і деколи в банках забагато рідини, є незрозумілі добавки та консерванти, забагато спецій та залишки насіння.

А я пропоную рецепт домашньої кабачкової ікри, яку можна готувати в сезон збору урожаю, а також заготовити на зиму без пастеризації.




Для ікри підійдуть різні види кабачків та цукіні, бажано використовувати не дуже перезрілі плоди, якщо є насіння, то його необхідно видалити, молоді овочі можна переробляти зі шкіркою, а більш стиглі очистити.







Основою мого рецепту є кабачки, цибуля, морква, болгарський перець та яблука.








Складники для 5л ікри:

  • 2кг кабачків (уже очищених та з видаленим насінням),
  • 1кг яблук (бажано кислих),
  • 1/2кг цибулі,
  • 1/2кг моркви,
  • 1/2кг болгарського перцю,
  • 300г помідорів,
  • 2 столові ложки солі (можна більше за смаком),
  • 3 столових ложки цукру,
  • 2 столових ложки оливкової олії,
  • чорний перець, солодка паприка, гострий червоний перець за смаком).
 Приготування:

1. Цибулю дрібно посікти і пасерувати в сотейнику 2-3 хвилини.




2. Моркву очистити, потерти на терці з великими очками, чи подрібнити в кухонному комбайні і додати до цибулі, перемішати і також пропасерувати 4-5 хвилин.






3. Далі очистити кабачки і також потерти їх на терці чи скористатися комбайном, якщо він у вас є, - це буде набагато швидше.








4. Яблука також порізати, видалити серцевину і потерти, помідори, очистивши від шкірки, також, перець порізати.







   
5. Всі підготовлені інгредієнти помістити в каструлю відповідного об'єму (5л) і довести до кипіння.


Варити на невеликому вогні 20-25 хвилин.






6. Вміст каструлі подрібнити блендером до утворення однорідної маси, додати сіль та спеції, ще раз довести до кипіння і уварювати 10-15 хвилин.






7. Поки ікра готується, простерилізувати банки (краще невеликого об'єму)  на парі чи в духовці, кришки прокип'ятити ( я використовую банки з кришками, які закручуються). Ікру ще гарячою розкласти в банки, закрутити їх кришками, перевернути догори дном і накрити рушником.




Ікра готова! Пропорційно зменшивши кількість складників, таким самим способом можна готувати цю чудову закуску для щоденного меню.



Спробуйте і насолоджуйтесь!

Немає коментарів: