А ви все знаєте про вітамін С?

Вітамін С: 6 найважливіших властивостей


Вітамін С: 6 найважливіших властивостей

Усім зі шкільної лави відомо, що головна властивість аскорбінової кислоти – профілактика гіповітамінозу, який може призвести до важких захворювань, наприклад, цинги.





Хоча актуальність цієї недуги в розвинених країнах невелика через доступність овочів і фруктів, вітамін С і сьогодні здатний допомагати людині подолати деякі проблемі зі здоров'ям. 

Нижче піде мова про 6 найважливіших властивостей аскорбінової кислоти, про які далеко не всі навіть здогадувалися.
  1. Сприяє зниженню ваги. Ефективність метаболізму жирової тканини значно посилюється при нормальному або трохи підвищеному рівні вітаміну С в крові.
  2.  Протидіє інфаркту міокарда. Біологічне значення аскорбінової кислоти – поліпшення густоти крові. Ця властивість попереджує утворення тромбів.
  3. Омолоджує шкіру. Процеси старіння в клітинах верхніх дермальних шарів йдуть швидше у тих людей, які вживають мало продуктів, що містять вітамін С. В результаті зморшки і «апельсинова кірка» з'являються швидше.
  4. Прискорює загоєння ран. Дрібні подряпини і навіть післяопераційні розрізи загояться швидше в тому випадку, якщо в організмі багато вітаміну С, який має антибактеріальну дію, перешкоджаючи розмноженню мікроорганізмів у рані.
  5. Прискорює одужання при простудних інфекціях. Одна з найважливіших властивостей аскорбінової кислоти – зміцнення імунітету. Тому у ГРВІ не буде шансів надовго вивести з ладу організм, якщо хворий приймає хоча б кілька драже з вітаміном С на добу.
  6. Бореться з раком. Основа будь-якого злоякісного новоутворення – безконтрольне  ділення патологічних клітин. Аскорбінова кислота уповільнює цей процес, перешкоджаючи утворенню метастаз.
Вітамін С дуже корисний для людини, він міститься в багатьох продуктах.

Особливо його багато в шипшині, обліписі і навіть у брюссельській капусті. Є він і в різних полівітамінах, а також у вигляді окремих драже, але перш ніж почати їх приймати, необхідно проконсультуватися з терапевтом.

Немає коментарів: