Коли дешево - це ще й корисно та смачно

Дієтологи радять українцям їсти більше риби

Українець споживає близько 14 кг риби і морепродуктів на рік. Це багато чи мало?




Комплекс білків і жирів, що містяться в минтаї, чудово засвоюється і не обтяжує підшлункової залози
Комплекс білків і жирів, що містяться в минтаї, чудово засвоюється і не обтяжує підшлункової залози
При цьому рекомендація ВООЗ — не менше 20 кг. Дієтологи радять включити в раціон більше риби, оскільки в ній містяться вітаміни і мікроелементи, необхідні для нормальної роботи організму.

— Риба — це джерело мінералів, які покращують роботу головного мозку, а саме — мислення, увагу та пам'ять. Тому хоча б 3–4 рази на тиждень вона має бути у нас на столі, — радить Людмила Гончарова, лікар дієтолог-імунолог, генетик.



Чому ж риба не користується популярністю серед наших співвітчизників? Одне з пояснень — висока ціна. 80% рибної продукції Україна імпортує з інших країн, і це позначається на вартості.

— Але є й дешеві сорти риби, які не поступаються елітним за вмістом корисних речовин, а деколи й перевершують їх. Наприклад, найпопулярніша в світі риба — Alaska pollok, яку ми знаємо як минтай. Цей мешканець океанських глибин дешевший не лише за своїх побратимів із сімейства тріскових, але й за більшість видів м'яса та птиці.

Низька ціна пояснюється великим обсягом вилову минтаю — близько 3,5 млн тонн на рік. Цю смачну і корисну рибу можна придбати в будь-якому супермаркеті.

Минтай — риба нежирна і низькокалорійна. У 100 г філе міститься менше 100 ккал.

У ньому практично стільки ж білка, як у м'ясі — знахідка для тих, хто контролює свою вагу, а також для спортсменів, вагітних жінок і людей старшого віку. Містить велику кількість вітамінів — РР, А, Е, С, групи В та мікроелементів — калій, фосфор, йод, селен, фтор, кобальт. Вони живлять м'язові та кісткові тканини і нормалізують роботу внутрішніх органів.

— Минтай можна їсти при порушеннях функції печінки, жовчного міхура або підшлункової залози, бо він містить білок, що легко засвоюється, — розповідає Людмила Гончарова.

Крім того, він багатий на жирні кислоти Омега-3, щоденне вживання яких допомагає попередити серцево-судинні захворювання та запалення суглобів, а також покращує зір, стан шкіри і волосся. Лікарі рекомендують включати минтай до раціону жителів екологічно неблагополучних районів, оскільки ця риба — натуральний антиоксидант.

— Комплекс білків і жирів, що міститься в минтаї, чудово засвоюється, не обтяжує підшлункової залози. Рекомендуємо його людям з цукровим діабетом другого типу, а також пацієнтам у післяопераційний період, — пояснює Людмила Гончарова. — Можна давати і маленьким дітям, починаючи з 8-місячного віку. Протипоказання — алергія на рибу.

Зона проживання минтая — одна з найчистіших на планеті.

Про натуральність, а, відповідно, і користь минтая свідчить той факт, що його не розводять спеціально і не годують штучними кормами.  
Дика риба живе у відкритому морі на глибині 200–300 м. Харчується планктоном і дрібними рибками. До нас потрапляє здебільшого зі США — сезонний вилов ведеться у Беринговому морі та затоці Аляска. Ці води вважаються чи не найчистішими у світі — в регіоні немає жодних промислових об'єктів.

Шокове заморожування зберігає смак і якість минтая
Рибу заморожують одразу після вилову за температури нижче - 30 градусів. Так її краще транспортувати.

Це так зване шокове заморожування. Технологія дозволяє зберегти корисні властивості продукту і доставити його в будь-яку точку земної кулі.

Покупцеві залишається правильно розморозити рибу. Тушку не можна опускати в теплу воду. Рибу треба залишити в холодильнику на кілька годин, щоб відтанула сама.

Смачного! Це не так дорого!

Немає коментарів: