Що таке булгур та страви з нього

Відносно недавно на прилавках наших супермаркетів з'явилися нові види круп, багато  яких українці вже спробували, подорожуючи різними країнами, але які саме страви можна з них готувати вдома, знають не всі. Розглянемо булгур.

То що ж таке булгур і як його готувати?

 



Булгур іноді плутають із дробленою пшеницею, що не пройшла термічну обробку, чи з кус-кусом.

Калорійність крупи – 350 ккал на 100г. Після приготування калорійність булгуру знижується до 83 ккал. В гарнірі міститься до 1,3 % жирів, 12 % білка і вуглеводи.

Користь булгуру для здоров’я визначається хімічним складом. В злаку присутні необхідні для повноцінної роботи організму мінеральні речовини. У крупі багато цинку, марганцю, заліза, магнію, калію, кальцію і фосфору. Булгур містить вітаміни В1, В2, В5, В6 і В9, Е, К і РР.

Корисні властивості крупи. 

За корисними властивостями булгур нічим не поступається  гречці та рису. Завдяки невисокій калорійності, булгур можна назвати їжею для спортсменів, тим паче, що ця крупа багата складними вуглеводами у вигляді крохмалю, клітковини та інших з’єднань.

 Булгур має низький глікемічний індекс, тому рекомендований при діабеті. Крупу вживають при дієтичному харчуванні для схуднення, так як продукт складається з повільних (які довго засвоюються) вуглеводів.


Правила приготування .

Дієтичний гарнір можна приготувати за 15-20 хвилин.  

 Покрокове приготування страви в мультиварці:
  • виставити режим смаження і викласти на дно ємності кілька шматочків вершкового масла, насипати в чашу булгур;
  • зерна просмажити протягом 7-8 хвилин, постійно помішуючи, до тих пір, поки вони не стануть золотистими, і не набудуть приємного горіхового аромату;
  • через 8 хвилин влити в ємність воду в обсязі, що перевищує кількість крупи у два рази, і виставити режим варіння круп;
  • після завершення циклу готування, гарнір посолити до смаку.
Для приготування каші на плиті орієнтуйтеся на наступні етапи:
  • каструлю з товстим дном поставити на середній вогонь, додавши в неї оливкової олії для змащування дна;
  • коли олія розігрілася, засипати в каструлю склянку непромитої крупи булгуру , і , постійно помішуючи, обсмажити зерна;
  • через декілька хвилин, коли з’явиться ароматний запах, а крупинки набудуть золотистого відтінку, влити в каструлю воду, об'єм якої перевищує об'єм крупи в два рази;
  • вміст ємності посолити і накрити кришкою, не збавляючи рівень вогню;
  • вариться каша протягом 15-20 хвилин, ознакою того, що страва готова, стане розсипчастий вигляд крупи;
  • в готову кашу за бажанням додати овочі або фрукти, молоко, горіхи чи мед.

Рецепти страв з булгуру.


Крім каші, з булгуру можна приготувати різноманітні інші страви. Деякі з них пропоную розглянути.


Булгур з м'ясом та спеціями від Олени Жаботинської, бренд-шефа мережі "23 ресторани"



 Складники на 4 порції:

  • м'ясо - 500 г (може бути куряча грудинка),
  • цибуля ріпчаста - 100г,
  • морква - 100г,
  • булгур 500г,
  • олія - 50г,
  • вода - 1л,
  • спеції: перець мелений, сіль, карі, чорні родзинки, майоран, лавровий лист.
Спосіб приготування :

1. М'ясо нарізати кубиками, обсмажити на сковороді.

2.  В каструлі пропасерувати цибулю, також нарізану кубиками.

3. Коли цибуля стане прозорою, докласти моркву (також у формі кубиків), смажити ще 3-4хв.

4. Далі додати  м'ясо, спеції і все добре перемішати.

5. Потім всипати крупу булгур і уже все разом  смажити 1 хв., постійно перемішуючи.

6. Додати 1л води, перемішати, накрити кришкою і на маленькому вогні  варити 20 хв. Кожні 10хв перемішувати.

Залишити на 20хв, щоб страва "дійшла", при подачі, за бажанням, можна посипати свіжою зеленню (петрушкою, кінзою)

Суп з булгуру



У Туреччині суп з булгуру — традиційна страва, яку вміє готувати кожна господиня.


Спосіб приготування:

    1. Обсмажену протягом декількох хвилин на сковороді крупу залити водою в пропорції 1:2 і відправити варитися на середній вогонь до готовності.

    2. Очистити овочі, нарізати 1 морквину,  1 цибулину і 1 болгарський перець кубиками, підготовлені овочі засипати в розігріту сковороду і обсмажити на 1 столовій ложці оливкової олії, поступово додаючи інші інгредієнти.

    3. До овочів додати 1 ст. ложку томатної пасти, 2 порізані кубиками помідори, сіль, перець і сушену м’яту;

    3. Зварену крупу засипати в сковороду і обсмажити разом з овочами до готовності всіх інгредієнтів.

    4. Готову заправку до супу пересипати в каструлю, залити  на 2-3 см поверх всіх складників вже готовим бульйоном або водою; суп довести до кипіння і накрити кришкою, погасивши вогонь.

      Салат з булгуром



      Спосіб приготування:

        1. Булгур, попередньо обсмажений на сковороді чи в каструлі з подвійним дном декілька хвилин до золотистого кольору та приємного горіхового запаху,  залити теплою водою у співвідношенні склянка води на півсклянки крупи. Варити протягом 10-15 хвилин на середньому вогні під кришкою.

        2. Нарізати червону цибулю, огірки, помідор, редиску та зелень.

        3. Остудити булгур, заправити соком з половинки лимона і змішати з іншими овочами.

        4. Салат  посолити, поперчити до смаку  і заправити оливковою олією.

        Такий салат можна вживати як основну страву на сніданок або вечерю.
          Сподобались рецепти? Наважуйтесь, спробуйте! Смачного!

          Немає коментарів: