П'ять продуктів липня

Блог Євгена Клопотенко

 


Чимало плодів липня не підлягають обробці, тому поласувати ними можна лише кілька тижнів на рік.

Якщо весна – це період зелених і соковитих продуктів, а серпень –  стиглих і насичених, то липень – це золота середина! Адже тільки в цей місяць року ви можете насолодитися продуктам з ідеально збалансованими смаком, соковитістю і стиглістю.

Коли ми обираємо сезонні продукти, ми не тільки дбаємо про наш бюджет (адже ціна на сезонні овочі та фрукти просто смішна), але і про здоров'я. Адже такої кількості корисних речовин ви не зможете отримати з інших джерел.

Липень – це місяць продуктів з городу і лісу. Так що це потрібно використовувати по максимуму. Як мінімум, тому що більше такої можливості цього року у вас не буде. А це практично злочин в кулінарному світі!
Продукти, які потрібно обов'язково спробувати в липні:

Лісові ягоди і гриби. У липні всі лісові ягоди і гриби мають просто божественний смак, вже в серпні ви не зможете ними поласувати, бо вони дуже швидко зникнуть з прилавків на ринку.


Обов'язково купіть лисички. Так, ці гриби можна буде знайти і потім в замороженому вигляді, але повірте, смак свіжих грибів з замороженими навіть не можна порівняти – це небо і земля.

Приготувати їх дуже просто – обсмажте на сковороді з вершковим маслом, цибулею і гілочкою розмарину хвилин 7-8.


Ожина і чорниця – ті, лісові ягоди, які є універсальною приправою до всього. Їх можна їсти в сирому вигляді, але я пропоную додавати у ваші улюблені страви – печеню, борщ, пюре або навіть до котлет. Вони додадуть страві лісового аромат і насиченого смаку. Якщо ви вирішили їх консервувати – будь ласка, не вбивайте їхній смак величезною кількістю цукру. Це найгірше, що ви можете зробити. А от додати до варення ялівець – навпаки, дуже вдала ідея. Це допоможе тільки посилити цей лісовий аромат!



Шовковиця. Уже який рік я не встигав її купити, але цього року встиг, чому шалено радий. Адже купити заморожену шовковицю у вас не вийде – її просто немає.

Якщо хочеться зберегти смак шовковиці на зиму – то найкраще зварити варення. Мабуть, таке варення входить в мій особистий топ-3 найсмачнішого варення в світі. Раджу закривати його з додаванням лимонної цедри, яка вдало відтіняє смак ягоди.

Така ж, до речі, історія і з білою черешнею. Ви не зможете її купити в іншу пору року. Настійно рекомендую заморозити і додавати взимку до своїх каш на сніданок.


У липні ви можете спробувати найсмачніші помідори в році.


Ґрунтові помідори. Ви можете зауважити, що помідори у нас є цілий рік, ми до них звикли і вже не сприймаємо, як щось особливе.

Але саме в липні ви можете спробувати найсмачніші помідори в році – вирощені не в теплиці, а на городі. У цих плодах можна відчути цілий букет ароматів і смаків.

Чесно кажучи, я б радив їх їсти, як яблука. Без термообробки і додавання інших продуктів, щоб просто відчути смак.

Якщо ж вам хочеться додати їх в салат, то не раджу змішувати з іншими овочами, які можуть перебити смак. Найкраще нарізати тонкими слайсами з цибулею – це чудове доповнення до вашого обіду.

А зберегти їх на зиму краще за все, не маринуючи в банках, а заквасити. Так помідори отримають іншу структуру, але збережуть свій первозданний смак.



Молода морква. Це теж той випадок, коли шанс спробувати її є тільки кілька тижнів на рік – в липні, звичайно ж. Молоду моркву теж не заморожують, тому що вона втрачає структуру.  

Найкращий спосіб приготувати молоду моркву – посмажити на грилі або ж запекти в духовці з додаванням оливкової олії і лимона. Тоді морква буде запеченою зверху і хрусткою всередині.



Аґрус. Вам, напевно, знайомий той рецепт "царського варення", коли потрібно в кожну ягідку помістити волоський горіх. Мені страшенно не подобається такий підхід хоча б тому, що на це необхідно багато часу, а про кількість цукру я взагалі мовчу.

Раджу їсти аґрус теж без термообробки, а якщо хочеться його зберегти на зиму, то краще за все зробити з нього родзинки. Для цього аґрус потрібно підсушити в духовці при 180 градусах. Такі родзинки можна додавати в каші або навіть до картопляного пюре взимку.

Найголовніше завдання в липні – це наїстися цими літніми плодами. Замість того, щоб потім сумувати взимку через відсутність свіжих продуктів – цінуйте те, що є зараз.

Кожен день літа потрібно проживати з максимумом смаку! Якщо ви будете усвідомлено підходити до вибору продуктів і віддавати перевагу сезонним плодам, то ніколи не будете страждати від нестачі вітамінів або від незнання того, що ж приготувати сьогодні.

Немає коментарів: