Турнір "Шкільна кулінарна ліга" завершений!

 В сучасному світі, де все дуже швидко змінюється, де зникають одні професії та з'являються все нові та нові, дуже важливо вчасно виявити та підтримати обдарованих дітей, допомогти їм у професійному самовизначенні.

Одна з професій, яка все ще займає важливе місце в нашому житті, і, що має немале значення, користується великим попитом у роботодавців, - це кухар.


Крім того, зважаючи на те, що культура харчування, смаки формуються саме в дитинстві, так необхідно привернути увагу школярів до питань здорового харчування, розвивати бажання вивчати кулінарію і вміти приготувати смачні та поживні страви хоча б для себе.

А в цьому допомагають різноманітні кулінарні конкурси, майстер-класи, які яскраво та невимушено підносять професію кухаря на новий рівень та викликають прагнення спробувати свої сили в мистецтві кулінарії. 

Саме з огляду на таку поставлену мету в період  з 13 по 25 квітня в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму проходив щорічний загальноміський турнір "Шкільна кулінарна ліга", учасниками якого могли стати учні 9-11 класів закладів загальної середньої освіти м. Івано-Франківська.

Організаторами конкурсу є Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради у співпраці з Івано-Франківським коледжем ресторанного сервісу і туризму НУХТ.

Організаційний комітет, який займався проведенням турніру, включав Микулу Наталію Петрівну, заступника директора Департаменту, Бойчук Світлану Василівну, головного спеціаліста з питань загальної середньої освіти та Хромея Мирослава Ярославовича, заступника директора коледжу.

Сам  коледж став місцем проведення всіх турів конкурсу, а також надавав методичну та професійну допомогу.
 

В склад  журі турніру ввійшли викладачі спецдисциплін Івано-Франківського коледжу РСіТ НУХТ Горпинко Тамара Миколаївна, Душенко Романія Володимирівна,  Намурована Марія Василівна, Пйонтко Ганна Зіновіївна; Здельник Раїса Петрівна, старший майстер; а також фахівці в галузі кулінарії, представники готелю-бутіка "Фонтуш" та фірми "Надія".

Турнір проходив у два тури.

Перший тур - відбірковий - включав два етапи: презентаційний та основний. Після представлення команди учасників чекали тестові завдання на теми санітарії та гігієни, культури споживання їжі, режиму харчування, складання меню та технології приготування страв.

А далі - практичне приготування страв, цього разу - канапок з використанням до п'яти інгредієнтів та салату з, максимум, семи складників.

До фіналу потрапили п'ять команд:

  • "Kvadroteam"- загальноосвітньої школи-ліцею №23 Прикарпатського національного університету ім. Стефаника; 
  • "Во! Як!"- ЗШ  І-ІІІ ст. №22; 
  • "Ліниві вареники"- ЗШ  І-ІІІст №21; 
  • "Сучасна галичанка"- Української гімназії №1; 
  • "Феєрія смаку" - ЗШ І-ІІІст. №18  м. Івано-Франківська.
Тепер учасники повинні були виконати два практичні завдання “Овочево-фруктова композиція” і “Закуски” із запропонованого переліку продуктів за певний час.

Переможців було визначено за результатами підрахунку балів, які набрала кожна команда під час фінального туру.

Звичайно, школярі старалися і дуже хвилювалися. Надзвичайно важко було вибрати переможця, тому що всі страви були чудові та яскраві!

За результатами рішення журі (голова журі – Горпинко Тамара Миколаївна – викладач спецдисциплін Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму Національного університету харчових технологій) визначено переможцями:

І місце – команда “KVADROTEAM”
ІІ місце – команда “ВО! ЯК!”
ІІІ місце – команда “Феєрія смаку”.

Команди-переможці будуть нагороджені грошовими преміями:
  • І місце    – 20 000 грн,
  • ІІ місце   – 15 000 грн, 
  • ІІІ місце – 10 000 грн.

 Кошти витратять на покращення приміщень шкільних їдалень.



Немає коментарів: