Обліпиха та шипшина - засоби для здоров'я та краси!

Олії обліпихи та шипшини

 


Обліпихова олія  відома своїми цілющими властивостями ще здавна. Її унікальні властивості  широко використовуються як в народній, так і в традиційній медицині для лікування і профілактики цілого ряду захворювань.


Ця олія має натуральний смак і аромат. Її рекомендують додавати в салати в поєднанні з іншими  рослинними оліями. Також обліпихову олію можна використовувати для приготування будь-яких страв, надаючи їм незвичайний смак і збільшуючи їх харчову цінність.
 

Олія обліпихи - це продукт з високим вмістом каротиноїдів, вітамінів: E, F, A, K, D і біологічно активних речовин.

Вона використовується як джерело бета-каротину.



Обліпихова олія зарекомендувала себе себе :

- при лікуванні запалень слизових оболонок травного тракту (застосовується в комплексній терапії виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки);


- при гінекологічних захворюваннях: ерозії шийки матки, кольпітах, вагінітах, ендоцервіцитах;


- при опіках, променевих і виразкових ураженнях шкіри, пролежнях, виразках шлунку, променевому раку стравоходу;


- при лікуванні хронічних захворюваннях верхніх дихальних шляхів: фарингітах, ларингітах, гайморитах;


- виразки рогівки ока;


- патологічних процесах прямої кишки;


- запальних захворюваннях ясен і пародонтозу;


- при атеросклерозі;


- при лікуванні лускатого і висівкоподібного лишаю і нейродермітів;


- для швидкого загоєння ран шкіри (при цьому, характерною особливістю обліпихової олії, є висока якість загоєння - відсутність на місці ураження будь-яких рубців і шрамів);


- для відновлення шкірного покриву після сонячних і радіаційних опіків, прискорення формування тканин;


- проти зморшок, при веснянках і пігментних плямах, при вугровій висипці, дерматитах і шкірних тріщинах;


- для покращення зору;


- для профілактики утворення тромбів.


Олія плодів шипшини 

 

Шипшина належить до рослин сімейства трояндових і значною мірою поширена по всьому світу. Існує більше ста загальновизнаних видів шипшини. Шипшинову олію отримують з насіння шипшини шляхом екстракції. 

Олія шипшини має широке застосування в різних областях медицини і косметології. Завдяки багатому вмісту вітамінів і мінералів ця олія вважається полівітамінним та імуномодулюючим засобом.
 

Використання в медицині

Завдяки антимікробній, регенеруючій та імуномодулюючій дії олію шипшини використовують як краплі в ніс при нежиті і гайморитах. По одній краплі в кожну ніздрю закапують кілька разів в день. Можна робити також місцеві компреси. Для цього змочені в олії ватні тампони вставляють в ніс на кілька хвилин.

При запаленнях трахеї і гортані, ангіні олія шипшини використовується і для горла. Просоченим олією тампоном змазують шию в ділянках проекції болю в горлі. Також можливе проведення інгаляцій з олією шипшини.

Регенеруючі властивості олії дозволяють використовувати її для лікування ран, дерматитів і пролежнів. Ця олія чудово допомагає  жінкам, які годують немовлят, в якості засобу від тріщин на сосках. У цьому випадку рекомендуються масляні компреси протягом декількох днів.

Шипшинова олія є прекрасним засобом від розтяжок після вагітності.  На жаль, повністю прибрати розтяжки консервативними методами неможливо, але зменшити їх видимість - це реально. Для посилення регенеруючого ефекту олію шипшини змішують з оліями рожевого дерева, лаванди і чайного дерева, а також з мигдальною олією. Отриману суміш масажними рухами втирають в проблемні зони щодня, такий масаж можна проводити також з профілактичною метою.

Косметичні властивості.

Шипшинова олія широко використовується в косметології.

Тонка шкіра губ та повік потребує щоденного догляду і зволоження. Для цієї мети олія шипшини підходить найкраще.

Для попередження зморшок її можна додавати в звичні креми, або ж використовувати замість крему.

 Також можна використовувати цю олію для очищення обличчя від макіяжу, включаючи повіки.

Косметична шипшинова олія є відмінним пом'якшувальною засобом для сухої шкіри. Використовуйте цей засіб регулярно замість лосьйону, і результат буде очевидним. Виготовлення домашніх кремів на базі олії шипшини, з додаванням різних натуральних компонентів може стати відмінною альтернативою "розкручених" косметичних марок.

Регенеруюча властивість олії з насіння шипшини допомагає  при різноманітних ушкодженнях шкіри, в тому числі і опіках. Щоб використовувати олію шипшини як засіб від рубців, необхідно робити масляні аплікації на уражені ділянки шкіри на тривалий час. Варто зауважити, що олія деяким чином впливає і на застарілі рубці, згладжуючи шкіру і зменшуючи яскраве забарвлення.

Шипшинову олію можна  використовувати в якості масок для волосся. 

 Високий вміст вітамінів А і Е гарантує якісне живлення шкіри голови і, як наслідок, поліпшення стану волосся.

Сухе, ламке волосся, проблема посічених кінців - всі ці проблеми вирішуються за допомогою масляних масок на основі олії шипшини.

Можна використовувати олію в чистому вигляді, або ж додавати її в шампуні та маски фабричного виробництва. 

Зараз в супермаркетах та аптеках є найрізноманітніші рослинні олії для застосування в їжу і для використання з лікувальною та косметичною метою. Тільки треба знати про те, як їх застосовувати.


Використовуйте природні властивості рослинних олій і будьте здорові та красиві!!!;)

Немає коментарів: