В'ялені помідори - смачно та незвично!

Не зовсім звичні для нашої кухні в'ялені помідори набули величезної популярності в Італії. Ця страва є самодостатньою, помідори смачні й самі по собі, але, додані у різноманітні страви, вони придають  пікантну нотку і вносять  різноманітність.


                                                                                                                                                                            
Можна смакувати такими помідорами з пастою, піцою, салатами, рибою чи м'ясом. Навіть шматочок свіжого хліба з в'яленими помідорами - чудова і несподівана закуска.

В'ялені помідори


Складники:

  • 1 кг помідорів (сливка),
  • 2 зубки часнику,
  • 200-300 мл олії,
  • сухі трави і спеції за смаком: розмарин, орегано, базилік, чебрець, петрушка, кріп,
  • чорний мелений перець за смаком,
  • кухонна сіль за смаком.



В'ялені помідори можна приготувати в духовці:

Слід вибирати стиглі, м'ясисті плоди, непогано підходять  помідори сорту "сливка".

1. Помідори необхідно помити і обсушити. Порізати на половинки, а великі - на четвертинки.

2. З помідорів вирізати плодоніжки, видали сердцевинки з насінням, оскільки з ними помідори готуються трохи довше і мають вже інший смак. Їх, до речі, можна не викидати, а використовувати  для приготування інших страв, наприклад, аджики або томатного супу.
 

3. Деко застелити папером для випічки і  щільно розкласти на ньому помідори. У міру висихання помідори значно зменшаться за розміром.

4.  Кожну часточку помідора посолити, поперчи і змастити олією.

5. Помістити форму  з помідорами у розігріту до 60-100°C духовку на 5-8 годин. Чим більші шматочки, тим довше вони в'ялитимуться.

Щоб волога випаровувалася швидше, дверцята духовки можна трохи відкрити. Протягом цього часу слід стежити за станом в'ялених помідорів  регулюючи температуру, щоб вони не згоріли.

Готові помідори мають бути трохи вологими, не пересушеними і легко гнутися, а не ламатися.

6. Готові в'ялені помідори витягнути з духовки і остудити.


7. На дно невеликої чистої банки налити 1-2 ст. ложки олії. Покласти трохи сухих трав і нарізаний тонкими часточками зубчик часнику.
Наповнити банку приблизно на 1/3 в'яленими помідорами, потім залити їх олією і покласти спеції і часник.




8. Повторювати, чергуючи, ці шари, поки банка не наповниться.
Помідори у банці трохи утрамбувати та залити олією так, щоб вона повністю їх покривала,







Закрити банку кришкою і поставити у прохолодне темне місце на тиждень, щоб помідори настоялися і просочилися олією і ароматом спецій. Чим довше постоять в'ялені помідори, тим вони будуть смачнішими.


Також можна зберігати в холодильнику в'ялені помідори на зиму. Закатувати не потрібно. Помідори можуть зберігатися близько 6 місяців.

Смачного!

Немає коментарів: