Помідори на зиму - просто, смачно і корисно!

Помідори багаті вітамінами, а також, за словами дослідників, навіть здатні захищати організм від раку.


Осінь - сезон помідорів. За словами фахівців, хімічний склад помідорів славиться наявністю в них великої кількості антиоксидантів, вітамінів, мінеральних та біологічно активних речовин. Всі вони в комплексі здатні позитивно впливати на найрізноманітніші системи органів - від травної до зорової.

 


Помідори рекомендують людям, які страждають зниженою кислотністю шлунку. При гастритах різних ступенів тяжкості вони навіть сприяють загоюванню, відзначають дієтологи.

Вітаміни групи В і аскорбінова кислота, які є в складі цих сонячних овочів, сприяють обміну речовин, благотворно впливають на роботу нирок. 

Свіжі помідори містять велику кількість заліза, необхідного для нормального кровотворення

Для судин помідори корисні вмістом в них кальцію, який укріплює їх стінки та клітинні мембрани.  

Однак в солоному або маринованому вигляді томати містять багато солі, саме через це вони сприяють підвищенню артеріального тиску.  Тому тим, хто страждає гіпертонією, солоні та мариновані помідори слід вживати з обережністю і пам'ятати, що не варто їх їсти на ніч - сіль провокуватиме набряки обличчя та ніг.

Одною з найважливіших корисних властивостей томатів є їх здатність протидіяти утворенню вільних радикалів і, як наслідок, боротися з різними видами пухлин .

Хімічний склад помідорів містить три види антиоксидантів, які ефективно борються з вільними радикалами. Найпотужнішим з них є лікопін, за вмістом якого томати перевершують будь-які інші овочі.

При цьому цікаво те, що в різних продуктах томатного походження кількість лікопіну є вищою, ніж у власне в складі помідорів. 

 


Тому для насичення організму антиоксидантами  кориснішим буде вживання кетчупів, томатного соку і томатної пасти.

У томатній пасті, до речі, вміст лікопіну може в півтора рази перевищувати його кількість у свіжих овочах.





Але магазинні томатні соуси та кетчупи часто містять шкідливі добавки, наприклад, консерванти, фарбники, модифікований крохмаль, яким іноді замінюють ціннішу сировину. 

Деколи виробники виготовляють томатний соус тільки на основі фруктового(яблучного, сливового) пюре з додаванням крохмалю, фарбників, ароматизаторів і консервантів. Визначити кількість томатної пасти у кетчупі неможливо, доводиться покладатися тільки на совість виробника.

Тому для того, щоб бути впевненому в якості томатного соусу, кетчупу чи пюре, їх можна спробувати заготовити самостійно.

Я пропоную до вашої уваги дуже прості рецепти приготування томатного пюре, на основі якого можна надалі готувати кетчупи, соуси, а також помідорів у власному соку.

Домашнє томатне пюре - найпростіший спосіб приготування.





1. Перш за все помідори необхідно помити, видалити квітконіжки і порізати на шматки і перемолоти на м'ясорубці. Цей процес зовсім не довгий.









2. Далі томатне пюре слід перелити в каструлю відповідного розміру, довести до кипіння і на невеликому вогні уварювати до зменшення в об'ємі на 1/4 початкового.

3. В кінці додати сіль з розрахунку 1/2 столової ложки на 1л , ще раз довести до кипіння і залишити уварюватися ще 5-7 хвилин.



4. Гарячу масу розкласти у попередньо простерилізовані банки( в духовці чи на парі), закрити таким самим чином стерилізованими кришками, перевернути догори дном і накрити великим рушником для подальшої пастеризації.





Банки краще вибирати невеликого об'єму для зручності в подальшому використанні.


 Помідори у власному соку

 

Таке саме пюре можна використати для консервування помідорів у власному соку. Цей рецепт також не складає ніяких труднощів навіть для новачків.




1. Починати слід також з миття помідорів і стерилізації банок та кришок.

2. Спочатку нещільно розкласти помиті помідори в стерилізовані банки і залити їх окропом на 15-20 хвилин.

Необхідно мати на увазі, що на літрову банку помідорів потрібно приблизно 1/2л томатного пюре.

3. Уварене томатне пюре довести до кипіння.

4. Поступово зливати воду з кожної банки і наповнювати її киплячим томатним пюре, щільно закривати стерилізованою кришкою і також, перевернувши банку догори дном, накрити рушником.


Оце і вся мудрість! Спробуйте застосувати мій спосіб, і ви переконаєтеся, що це нескладно і смачно!  ;)
томатний соус готують на основі тільки фруктового (яблучного або сливового) пюре з додаванням крохмалю, фарбників, ароматизаторів і консервантів. Проте визначити кількість томатної пасти у кетчупі неможливо - у цьому доведеться покладатися тільки на совість виробника.

Детальніше читайте на УНІАН: https://consumers.unian.ua/221424-pravda-pro-ketchupi.ht
Куди гірше, коли істинно томатний соус готують на основі тільки фруктового (яблучного або сливового) пюре з додаванням крохмалю, фарбників, ароматизаторів і консервантів. Проте визначити кількість томатної пасти у кетчупі неможливо - у цьому доведеться покладатися тільки на совість виробника

Детальніше читайте на УНІАН: https://consumers.unian.ua/221424-pravda-pro-ketchupi.html

Немає коментарів: