Чим замінити майонез?
Багато людей не уявляють своє життя без майонезу. Цим, м'яко кажучи, не зовсім корисним продуктом не тільки заправляють салати, але і їдять його з піцою, картоплею, кашами, змащують рибу-м'ясо-птицю перед запіканням, додають в багато страв, які з майонезом несумісні.Чому варто відмовитися від майонезу?
Претензій до популярного соусу - не перелічити.1. По-перше, це дуже жирний і висококалорійний продукт.
2. По-друге, магазинний соус багатий на згущувачі, емульгатори, барвники, консерванти ... Здоров'я вони не додають.
3. По-третє, майонез небезпечний тим, що роблять його з дешевих рослинних масел, які на 25% складаються з транс-жирів.
Про те, наскільки шкідливі ці хімічні добавки, до яких проблем зі здоров'ям вони можуть привести, можна прочитати в різних статтях на цю тему .
Чим замінити майонез? Існує величезна кількість соусів, якими можна замінити майонез в салаті або в їжі. Незвичайна заправка з волоських горіхів з кропом і сметаною зробить страви з овочів більш ситними, додасть їм нові смакові нотки. Пікантний вершковий соус з хроном вигідно підкреслить смак печених овочів. Класичний тартар стане вишуканим доповненням до риби. Ніжна, з ненав'язливою ноткою кмину заправка з сиру зробить запіканку з картоплі справжнім делікатесом. А пікантний італійський соус будь-якій страві додасть неповторності. Цей список можна продовжувати і продовжувати. І найприємніше, що всі ці заправки за смаком дуже схожі на майонез.
Пропоную вам декілька рецептів смачних і простих соусів, які сміливо можна використовувати як альтернативу шкідливому магазинному продукту.
Огірковий соус
Інгредієнти:
- 2 середні огірки,
- 200 г м'якого вершкового сиру,
- 6-7 столових ложок сметани,
- 2 зубчики часнику,
- 2 чайні ложки дрібно порізаного кропу,
- улюблені прянощі і спеції за бажанням.
Огірок натріть на крупній тертці і злегка відтисніть сік. Часник подрібніть. Змішайте м'якоть огірка з вершковим сиром, часником, кропом і сметаною, додайте за бажанням улюблені спеції і прянощі.
Огірковий соус - прекрасне доповнення до страв з м'яса і картоплі.
Йогуртовий соус
Інгредієнти:
- 5 столових ложок оливкової олії холодного витискання,
- 1 склянка несолодкого йогурту,
- 1 маленький зубчик часнику,
- сіль та зелень за смаком.
Часник почистіть, пропустіть через прес, змішайте з частиною йогурту і збийте блендером або просто перемішайте ложкою, якщо йогурт не надто густий. Потім вилийте в посуд з йогуртом і ще раз добре збийте або перемішайте. Сіль та зелень додайте за смаком.
Цей соус прекрасно гармонує зі стравами з м'яса і грибів.
Сметанно-соєвий соус
Інгредієнти:
- 250 мл сметани,
- 1 чайна ложка цукру,
- 2 столові ложки соєвого соусу,
- 0,5 чайної ложки негострої гірчиці (або 1 чайна ложка французької гірчиці в зернах),
- кілька крапель бальзамічного оцту (за бажанням).
Сметану збийте з допомогою вінчика з сіллю, соєвим соусом, бальзамічним оцтом і гірчицею. Для пікантності можна додати півзубчика пропущеного через прес часнику.
Сметанно-соєвий соус ідеальний для заправки салатів. За смаком він дуже схожий на майонез.
Італійський соус
Інгредієнти:
- 250 г натурального йогурту (краще грецького),
- 10 зелених маслин,1 великий свіжий помідор (можна зелений),
- 2-3 зубці часнику,
- декілька пер зеленої цибулі.
Всі інгредієнти дрібно посікти, а потім ретельно збити за допомогою блендера. Помідор бажано попередньо очистити від шкірки.
Такий соус - ідеальне доповнення до грибів, овочів і смаженого на грилі м'яса.
Соус карі
Інгредієнти:
- 1 склянка густого натурального йогурту (ідеально - приготованого в домашніх умовах),
- 1 чайна ложка порошку карі,
- 1 кисло-солодке яблуко.
З яблука зріжте шкірку, видаліть серцевину. М'якоть наріжте дрібно-дрібно невеликими кубиками і відразу ж змішайте з йогуртом і карі, щоб не потемніла.
Такий соус прекрасно гармонує з овочевими гарнірами і стравами з птиці.
Немає коментарів:
Дописати коментар